Europa i la Mediterrània

 

Viena del Delfinat

RAMON LLULL A VIENA DEL DELFINAT

Aquesta ciutat francesa a la vora del Roine, al sud de Lió, acull un Concili de l’Església catòlica els anys 1311 i 1312. Ramon Llull hi va el mes de setembre de 1311; ve de París i té vuitanta anys. Escriu la Disputatio Petri Clerici et Raymundi Phantastici (o el Fantàstic), obra en la qual presenta un diàleg sostingut en el camí de París entre un clergue i Ramon, considerat "fantàstic" ('boig') pel clergue.

Llull presenta al concili la proposició Petitio Raymundi in concili generale ad acquirendam Terra Sancta, en la qual formula tres propostes: la fundació de tres càtedres per a l’ensenyament de llengües orientals als futurs missioners (amb seus a Roma, París i Toledo), la instrucció de cavallers per conquerir Terra Santa i l’escriptura de llibres contra l’averroisme. Llull aconsegueix que el sínode doni suport a la primera, un dels seus ideals més antics. Precisament, en aquest mateix concili que rebutja la proposta de Llull d’una nova croada, un decret papal condemna els templers: els seus béns queden requisats i molts d’ells són condemnats a la foguera (com Jacques de Molay, mestre del Temple, amfitrió de Ramon Llull a Xipre deu anys abans).

 

VIENA DEL DELFINAT, LLAVORS I ARA

Viena del Delfinat (Vienne, en francès) és una ciutat del departament de l’Isère, situada a la riba del Roine a uns 25 km al sud de Lió. Durant l'imperi Romà Viena (Iulia Vienna) es va beneficiar de la via Domitica que seguia el Roine; va ser una de les ciutats més importants de la Gàl·lia, i va competir amb Ligundum (Lió). Va ser seu arquebisbal a mitjan segle V. També va ser capital del primer regne burgundi (432), del regne de Provença (879) i del regne d'Arle (933), fins que va quedar sota el Sacre Imperi (1032). En aquesta ciutat es van celebrar diversos concilis: el de l'any 1112 i sobretot el de 1311-12, que va condemnar els templers i en el qual va participar Ramon Llull.

Conserva diversos monuments d'època romana com el temple d'August i Lívia i el teatre, un dels més grans de la Gàl·lia. De l'edat mitjana destaquen l'abadia de Saint-Pierre (segles V-VI), l'abadia de Saint-André-le-Bas (fundada al segle VI), l'abadia de Saint-André-le-Haut (fundada també al segle VI), la catedral gòtica de Saint-Maurice (s. XII-XVI) i el castell de la Bâtie (s. XIII). Viena del Delfinat ha estat classificada com a «Ville d'art et d'histoire» pel Ministeri de Cultura de França.

Catedral de Saint-Maurice, a Viena del Delfinat. Vienne, Isère, França. Matteo Natale. Fotolia.Temple romà d’August i Lívia. Vienne, Isère, França. ISABELLE.ESSELIN. Fotolia.
 

Cites de Ramon Llull

 
«Qui no es té a sí mateix és molt pobre»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat per alguns un alquimista, una ciència medieval que ell mai no va practicar.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions