Europa i la Mediterrània

 

Viena del Delfinat

RAMON LLULL A VIENA DEL DELFINAT

Aquesta ciutat francesa a la vora del Roine, al sud de Lió, acull un Concili de l’Església catòlica els anys 1311 i 1312. Ramon Llull hi va el mes de setembre de 1311; ve de París i té vuitanta anys. Escriu la Disputatio Petri Clerici et Raymundi Phantastici (o el Fantàstic), obra en la qual presenta un diàleg sostingut en el camí de París entre un clergue i Ramon, considerat "fantàstic" ('boig') pel clergue.

Llull presenta al concili la proposició Petitio Raymundi in concili generale ad acquirendam Terra Sancta, en la qual formula tres propostes: la fundació de tres càtedres per a l’ensenyament de llengües orientals als futurs missioners (amb seus a Roma, París i Toledo), la instrucció de cavallers per conquerir Terra Santa i l’escriptura de llibres contra l’averroisme. Llull aconsegueix que el sínode doni suport a la primera, un dels seus ideals més antics. Precisament, en aquest mateix concili que rebutja la proposta de Llull d’una nova croada, un decret papal condemna els templers: els seus béns queden requisats i molts d’ells són condemnats a la foguera (com Jacques de Molay, mestre del Temple, amfitrió de Ramon Llull a Xipre deu anys abans).

 

VIENA DEL DELFINAT, LLAVORS I ARA

Viena del Delfinat (Vienne, en francès) és una ciutat del departament de l’Isère, situada a la riba del Roine a uns 25 km al sud de Lió. Durant l'imperi Romà Viena (Iulia Vienna) es va beneficiar de la via Domitica que seguia el Roine; va ser una de les ciutats més importants de la Gàl·lia, i va competir amb Ligundum (Lió). Va ser seu arquebisbal a mitjan segle V. També va ser capital del primer regne burgundi (432), del regne de Provença (879) i del regne d'Arle (933), fins que va quedar sota el Sacre Imperi (1032). En aquesta ciutat es van celebrar diversos concilis: el de l'any 1112 i sobretot el de 1311-12, que va condemnar els templers i en el qual va participar Ramon Llull.

Conserva diversos monuments d'època romana com el temple d'August i Lívia i el teatre, un dels més grans de la Gàl·lia. De l'edat mitjana destaquen l'abadia de Saint-Pierre (segles V-VI), l'abadia de Saint-André-le-Bas (fundada al segle VI), l'abadia de Saint-André-le-Haut (fundada també al segle VI), la catedral gòtica de Saint-Maurice (s. XII-XVI) i el castell de la Bâtie (s. XIII). Viena del Delfinat ha estat classificada com a «Ville d'art et d'histoire» pel Ministeri de Cultura de França.

Catedral de Saint-Maurice, a Viena del Delfinat. Vienne, Isère, França. Matteo Natale. Fotolia.Temple romà d’August i Lívia. Vienne, Isère, França. ISABELLE.ESSELIN. Fotolia.
 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home golafre quan no menja plora i quan ha menjat se’n penedeix»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull tenia una vitalitat extraordinària: va viure més de vuitanta anys i va escriure més de 250 llibres.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions