Europa i la Mediterrània

 

Tunis

RAMON LLULL A TUNIS

A mitjans de 1293 Ramon Llull decideix fer el seu primer viatge missional a terres africanes. Surt de Gènova cap a Tunis, ciutat governada llavors per l’emir Abu-Hafs Umar I. S’embarca en una galera, d’amagat dels seus amics, per por que l’obliguin a quedar a port perquè està malalt. Conta Llull a Vita coetanea que, de seguida que va haver arribat a Tunis, es va posar en contacte amb els més prestigiosos savis musulmans i els va dir que, si eren capaços de convèncer-lo, es convertiria a l’Islam. El que en realitat va succeir va ser ben diferent: va ser copejat, empresonat i condemnat a morir decapitat, pena que l’emir finalment li va commutar per la d’expulsió del regne. Al vaixell de tornada, rumb a Nàpols, escriu infatigable la Taula general, una nova versió de l’Art.

Finalment, el 1315, amb més de vuitanta anys d’edat, emprèn la seva tercera missió al nord d’Àfrica com un més dels «christiani bene litterati et lingua arabiga habituati» i s’embarca de nou cap a Tunis. Allà va escriure les seves últimes obres, el desembre de 1315, que va dedicar al llavors emir de Tunis Abu Iahija. Es tracta del darrer viatge de la seva vida.

 

TUNIS, LLAVORS I ARA

Tunis és la capital de Tunísia i està situada a la costa del Mediterrani. Compta amb l’important port de la Goleta, en realitat un llac unit a la mar per un canal. En el seu origen va ser una plaça forta que protegia Cartago, les ruïnes de la qual es conserven al nord de la ciutat actual. Va passar a mans dels romans l’any 144 aC. Va ser conquerida després, successivament, pels vàndals, els bizantins i els musulmans (695). El 1236 va esdevenir la capital del regne musulmà dels hàfsides, que van establir intenses relacions comercials i diplomàtiques amb Europa i especialment amb la corona catalanoaragonesa. El 1270 Tunis és presa pel rei de França Lluís IX el Sant, en el marc de la vuitena croada, però les seves tropes agafen la disenteria (de la qual ell mateix mor) i han d’abandonar la ciutat.

La part antiga de Tunis (la Medina) presenta més de 700 monuments i compta amb la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1979. Entre els edificis medievals més notables destaca la mesquita d’Al-Zaytun (segles VIII-IX) que encara avui constitueix un dels centres d’estudis religiosos més importants del Magrib. De l’època dels hàfsides es conserven les muralles, els basars, la quaşba i la mesquita d’Al-Qsar.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Per la ira, la voluntat perd la llibertat i la deliberació perd l’enteniment»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va pelegrinar a Santiago de Compostel•la el 1265, amb 33 anys d’edat.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions