Europa i la Mediterrània

 

Rocamador

RAMON LLULL A ROCAMADOR

Rocamador és un monestir situat a l’est de Bordeus, on Ramon Llull va en peregrinació el 1265, amb trenta-tres anys d’edat. En aquest importantíssim centre del pelegrinatge medieval demana ajuda a Déu per emprendre els tres propòsits que s’ha marcat després de la seva conversió: la predicació als «infidels», l’escriptura d’un gran llibre i el suport de papes i reis a la seva causa. En aquest mateix viatge peregrina també a Santiago de Compostel·la, probablement a través del ramal francès de l’històric Camí de Santiago.

 

ROCAMADOR, LLAVORS I ARA

Rocamador (Ròcamador en occità, Rocamadour en francès) és un petit municipi que pertany al departament de Lor, al sud de França. Està situat a la vall del riu Alzou, al peu de les muntanyes de Causse, en un lloc de gran bellesa que ha atret durant segles artistes, arqueòlegs i sobretot una multitud de pelegrins i turistes. Rocamador és conegut per l’impressionant complex religiós que hi ha i que en altre temps va arribar a comptar amb dinou esglésies. Els edificis van ser alçats a la roca d’un gran penya-segat i s’hi accedeix a través d’una llarga escala de 216 esglaons que els pelegrins pujaven de genolls.

A l’església de Notre-Damme (dedicada a la Verge Negra) es pot contemplar un fragment de l’espasa Durandal que, segons la tradició, va pertànyer a l’heroi mític Roland i, a l’església subterrània de Saint Amador (1166), es conserven les relíquies de Sant Amador. Rocamador va ser un dels llocs religiosos més visitats de l’Europa medieval i formava part del Camí de Santiago. La Verge Negra de Rocamador és venerada també a Finisterre. Entre els seus visitants històrics, a més de Ramon Llull, s’hi han de comptar reis com Lluís IX de França, Enric II d’Anglaterra o Alfons III de Portugal, i predicadors com Domingo de Guzmán o Sant Antoni de Pàdua. Actualment Rocamador compta amb el reconeixement de «Gand Site National de France».

 

Cites de Ramon Llull

 
«Cap tresor és major que la veritat»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull tenia una vitalitat extraordinària: va viure més de vuitanta anys i va escriure més de 250 llibres.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions