Europa i la Mediterrània

 

Pisa

RAMON LLULL A PISA

El 1307 Ramon Llull havia estat expulsat de Bugia (Algèria) i embarcat cap a costes italianes. Una forta tempesta va provocar el naufragi del vaixell davant de la costa de Pisa; Llull, amb un company (probablement el seu secretari), aconsegueix escapar en una barca i arribar al port de Pisa on és molt ben rebut pels ciutadans. Després del contratemps es trasllada al monestir cistercenc de Sant Donnino. Allà acaba l’Ars generalis et ultima, començat a Lió. També a Pisa escriu un Art més resumit (l’Ars brevis quae est imago Artis generalis) i la Disputatio Raymundi christiani et Hamar sarraceni, datada l’abril de 1308. Llull proposa a les autoritats de Pisa que li donin suport per a la croada que promou, i aconsegueix del Comune (ajuntament) únicament recomanacions per visitar diversos cardenals i el Papa.

 

PISA, LLAVORS I ARA

Pisa és la capital de la Toscana, a Itàlia. El port medieval estava situat al riu Arno, a dotze quilòmetres de la desembocadura. Va ser una ciutat important en època romana, conquerida després per ostrogots, llombards i carolingis. El seu apogeu marítim va començar al segle XI, al mateix temps que consolidava la seva autonomia política respecte de l’imperi Germànic i dels marquesos de la Toscana, instituint-hi una República autònoma. Durant els segles XII i XIII Pisa va tenir poder sobre Sardenya. El 1284 va patir una severa derrota per part de Gènova. Fou incorporada a Florència al 1406 i va perdre així definitivament la seva independència.

Conserva importants monuments de l’edat mitjana. La magnífica Piazza del Duomo (‘plaça de la catedral’) és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO (1987) i integra la catedral (construïda entre 1063 i 1118), d’estil romànic pisà, coneguda per la seva torre inclinada (en realitat el campanar exempt de la catedral); el baptisteri, començat el 1153 i acabat al segle XIV; i el Camposanto, establert sobre terra de Jerusalem, portada pels croats. Destaquen també les esglésies gòtiques de Santa Caterina i de Santa Maria della Spina, així com les antigues muralles, d’origen romà, que circumdaven la ciutat.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Fuig abans del príncep dolent que de la serp»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat vist com un precursor del pensament combinatori, bàsic a la informàtica moderna.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions