Europa i la Mediterrània

 

Pisa

RAMON LLULL A PISA

El 1307 Ramon Llull havia estat expulsat de Bugia (Algèria) i embarcat cap a costes italianes. Una forta tempesta va provocar el naufragi del vaixell davant de la costa de Pisa; Llull, amb un company (probablement el seu secretari), aconsegueix escapar en una barca i arribar al port de Pisa on és molt ben rebut pels ciutadans. Després del contratemps es trasllada al monestir cistercenc de Sant Donnino. Allà acaba l’Ars generalis et ultima, començat a Lió. També a Pisa escriu un Art més resumit (l’Ars brevis quae est imago Artis generalis) i la Disputatio Raymundi christiani et Hamar sarraceni, datada l’abril de 1308. Llull proposa a les autoritats de Pisa que li donin suport per a la croada que promou, i aconsegueix del Comune (ajuntament) únicament recomanacions per visitar diversos cardenals i el Papa.

 

PISA, LLAVORS I ARA

Pisa és la capital de la Toscana, a Itàlia. El port medieval estava situat al riu Arno, a dotze quilòmetres de la desembocadura. Va ser una ciutat important en època romana, conquerida després per ostrogots, llombards i carolingis. El seu apogeu marítim va començar al segle XI, al mateix temps que consolidava la seva autonomia política respecte de l’imperi Germànic i dels marquesos de la Toscana, instituint-hi una República autònoma. Durant els segles XII i XIII Pisa va tenir poder sobre Sardenya. El 1284 va patir una severa derrota per part de Gènova. Fou incorporada a Florència al 1406 i va perdre així definitivament la seva independència.

Conserva importants monuments de l’edat mitjana. La magnífica Piazza del Duomo (‘plaça de la catedral’) és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO (1987) i integra la catedral (construïda entre 1063 i 1118), d’estil romànic pisà, coneguda per la seva torre inclinada (en realitat el campanar exempt de la catedral); el baptisteri, començat el 1153 i acabat al segle XIV; i el Camposanto, establert sobre terra de Jerusalem, portada pels croats. Destaquen també les esglésies gòtiques de Santa Caterina i de Santa Maria della Spina, així com les antigues muralles, d’origen romà, que circumdaven la ciutat.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Qui no es té a sí mateix és molt pobre»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va pelegrinar a Santiago de Compostel•la el 1265, amb 33 anys d’edat.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions