Europa i la Mediterrània

 

Nàpols

RAMON LLULL A NÀPOLS

Després del seu viatge de 1293 a Tunis, d’on és expulsat, Ramon Llull arriba a Nàpols. Allà, el 13 de gener de 1294, finalitza la Taula general. Al mes següent predica als sarraïns de la ciutat de Lucera, a la propera regió de la Pulla. Al maig del mateix any discuteix amb els musulmans presos al castell dellOvo (‘de l’Ou’), al costat del port napolità; aquest mateix mes viatja a Barcelona per tornar a Nàpols al juliol, ara camí de Roma.

 

NÀPOLS, LLAVORS I ARA

Nàpols és la capital de la regió italiana de la Campània i de l’antic regne de Nàpols. Ciutat costanera, disposa d’un gran port. Va ser fundada pels grecs al voltant de l’any 600 aC, passant després a mans dels romans, els bizantins, els ostrogots i els sicilians. Va ser ocupada per la corona catalanoaragonesa el 1442.

La ciutat presenta algunes restes gregues i romanes. L’església de Santa Restituta (segle IV) conserva mosaics dels segles V i VI. El castell fortalesa de dell’Ovo és del segle XII i deu el nom a una llegenda segons la qual va ser edificat, a l’illot de Megaride, sobre un ou de gallina que suporta tota l’estructura. El Castel Nuovo es va construir entre 1279 i 1282 i va ser reformat per Alfons el Magnànim (1396-1458), rei de Catalunya i Aragó, que li va afegir un gran arc de triomf. El Castel Capuano deu la seva construcció al rei Guillem I de Sicília (el Dolent), que la va iniciar el 1140. Són d’estil gòtic la catedral, l’església de Santa Maria Donnaregina, la de Santa Clara i la cartoixa de San Martino. El caràcter monumental del centre històric de Nàpols li va valer, l’any 1995, la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home avar no té res»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat l’artífex del català literari.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions