Europa i la Mediterrània

 

Marsella

RAMON LLULL A MARSELLA

Al setembre de 1305 Ramon Llull va a Marsella per entrevistar-se amb Arnau de Vilanova, cap indiscutible dels espiritualistes. Tracta de comunicar-li el seu entusiasme per una croada que desitja organitzar segons els plantejaments exposats a la seva obra Liber de fine. Probablement també va estar a Marsella l’any 1308 per entrevistar-se de nou amb Arnau de Vilanova.

 

MARSELLA, LLAVORS I ARA

Marsella és una important ciutat portuària situada al golf de Lleó, al costat de la desembocadura del Roine. Fundada pels grecs al voltant del 600 aC, va tenir l’estatut de ciutat lliure en època romana. Amb la desaparició de l'imperi d’Occident va passar a mans successivament dels visigots, els burgundis, els francs i el regne de Borgonya. Al segle IX va ser un vescomtat de Provença. Més tard es va convertir en una comuna que va reconèixer la sobirania del comte de Tolosa i després de Carles d’Anjou. La seva prosperitat a l’edat mitjana va ser gràcies a les croades, ja que fou port de pas cap a Terra Santa i l’Àfrica. Va ser incorporada a la corona francesa el 1481.

Entre els monuments més destacats de Marsella, tots situats vora el port antic, cal citar el teatre i els dics romans. Pel que fa als edificis de factura medieval, hi ha la basílica de Sainte-Marie-Majeur, d’estil romànic bizantí, i l’abadia de Saint-Victor, amb la nau dels segles XII i XIII i la cripta del segle V, considerada el lloc de culte més antic de França i l’establiment monàstic més antic d’Occident.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Com que el que saps no és tant com el que no saps, no parlis gaire»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va crear i difondre l’Ars (‘Art’), una eina intel•lectual ambiciosa per compendiar tot el saber humà del seu temps.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions