Europa i la Mediterrània

 

Mallorca

RAMON LLULL A MALLORCA

Ramon Llull neix a Palma el 1232 o el 1233 i, segons la llegenda, mor davant les costes mallorquines el 1316. Era fill d’una distingida família barcelonina que havia acompanyat el rei Jaume I en la presa de l’illa pocs anys abans (1229). A Mallorca es va casar (1257) i allí va tenir, el 1262, la Il·luminació que el va impulsar a imprimir un canvi radical en la seva vida; el 1265 peregrina a Rocamador i a Santiago de Compostel·la per tornar a l’illa, on romandrà com a mínim fins al 1274.

En el transcurs d’una vida intensament viatgera, Llull recala a la seva illa natal en diverses ocasions. El 1276 hi funda l’escola missional de llengües orientals a Miramar, a la costa nord. El 1299 decideix tornar, després de vint anys d’absència, i intenta convertir els musulmans de Palma que encara conservaven la seva religió. El 1300 escriu a Mallorca Cant de Ramon. L’any següent s’embarca des de la seva terra cap a la llunyana Xipre. El 1307 surt de Palma rumb a la ciutat algeriana de Bugia. Entre els anys 1312 i 1313, efectua una nova estada a l’illa, durant la qual escriu Art abreujada de predicació. Atorga testament l’abril de 1313, abans de marxar cap a Messina (Sicília) el mes següent. Mor, amb 83 o 84 anys, a bord del vaixell que el torna de Tunísia cap a Mallorca. La seva tomba és a la basílica de Sant Francesc, a Palma. Ramon Llull s’identificà sempre com a «català de Mallorca».

 

MALLORCA, LLAVORS I ARA

Mallorca és la major de les Illes Balears. La seva capital Palma va ser fundada l’any 123 aC pel cònsol romà Quint Cecili Metel que havia ocupat l’illa. Després de ser envaïda pels vàndals, Mallorca va estar sota domini bizantí i, el 902, passà a mans dels musulmans. L’era cristiana comença a l’illa amb la conquesta de Jaume I, el 1229. A la seva mort (1276), el seu fill Jaume II queda com a rei de Mallorca, comte del Rosselló i la Cerdanya i senyor de Montpeller.
 
A Mallorca amb prou feines s’han conservat monuments islàmics a causa de la contundència de la conquesta, que va suposar un relleu poblacional majoritari i una substitució cultural absoluta; únicament es conserven, a Palma, uns banys àrabs, un arc portuari i alguns fragments de muralla. Pel que fa a l’arquitectura cristiana medieval, Palma pot presumir d’un nucli gòtic de gran valor que inclou la catedral («la Seu»), dels segles XIII-XVI, amb la segona nau gòtica més alta d’Europa; el palau de l’Almudaina (reedificat el segle XIV sobre l’antiga Suda islàmica); el castell de Bellver (el primer castell circular d’Europa i l’únic d’Espanya); el convent de Sant Francesc; les esglésies de Sant Miquel, de Santa Eulàlia i altres.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Amb l’home irat val més callar que parlar»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat per alguns un alquimista, una ciència medieval que ell mai no va practicar.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions