El món de Ramon Llull

«Atles català» (1375), d’Abraham i Jafudà Cresques. Fragment. Tercer i quart full. Mapa del món conegut al segle XIV. Primera representació de la rosa dels vents. Reproducció de l’original, que és a la Biblioteca Nacional de París. Miniatura. Madrid. Museu Naval. J. Bedmar/Iberfoto. Photoaisa.

La Mallorca del segle XIII, recentment conquerida pels catalans i integrada per cultures diverses, és el paradigma d’una Mediterrània convulsa i dinàmica. La nova cultura cristiana, hispànica i carolíngia, conviu, d’una banda, amb les restes fumejants d’un Islam recentment derrotat i, de l’altra, amb la persistència de potents nuclis hebraics.

Ramon Llull va néixer en un gresol de cultures. Mentre volia donar a conèixer, va conèixer. I coneixent, es va imbuir de pensaments molt diferents del seu fins a esdevenir un dels intel·lectuals més universals i potents de la baixa edat mitjana europea. Al llarg de la seva vida va treballar per construir una síntesi original i personal i no obstant això pròpia del seu temps i de la seva geografia.

Conèixer el context històric d’aquesta època és fonamental per situar i entendre la figura de Ramon Llull i l’abast de la seva obra.

 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home avar no té res»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull tenia una vitalitat extraordinària: va viure més de vuitanta anys i va escriure més de 250 llibres.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions