Europa i la Mediterrània

 

Bugia

RAMON LLULL A BUGIA

A mitjans de 1307 Ramon Llull, amb setanta-cinc anys d’edat, s’embarca a Mallorca rumb a la ciutat algeriana de Bugia. A les seves places i carrers predica en veu alta (ben segur en àrab, llengua que coneix) les «raons necessàries» que, segons ell, demostren la veritat de la fe cristiana. Però el que aconsegueix és que una multitud furiosa l’agredeixi i l’intenti matar. És detingut i portat davant el muftí (autoritat religiosa local), establint-se entre ambdós un diàleg, ressenyat pel mateix Llull en el llibre autobiogràfic Vita coetanea. Finalment és empresonat en condicions penoses.

Les influències catalana i genovesa davant el rei de Bugia Abul-Baqa Halid aconsegueixen un millor tracte per al reu, al qual esperava una mort certa. Finalment el monarca l’expulsa de la ciutat, després de sis mesos a la presó, i l’embarca rumb a Pisa. Mentrestant Llull, incansable, havia aconseguit començar el text àrab de Disputatio Raymundi Christiania et Homeri Saraceni, que reflecteix les seves disputes dialèctiques amb els savis algerians.

 

BUGIA, LLAVORS I ARA

Bugia o Béjaïa (Biyāya en àrab), situada a la costa mediterrània d’Algèria, a 180 km a l’est d’Alger, és la ciutat més important de la gran regió berber de la Cabília. Va ser fundada l’any 26 o 27 aC per l’emperador romà August amb el nom de Saldae. Va ser conquerida al segle VIII pels àrabs, que l’havien arrabassat als vàndals, i, el 1152, va ser presa pels almohades. Durant la baixa edat mitjana va ser un dels ports més actius de la Mediterrània, comerciant sobretot amb Pisa, Barcelona i Palma. Es va fer famosa per l’exportació de cera d’abella (la paraula catalana bugia, ‘espelma’, prové del nom de la ciutat). Va ser un dels centres culturals més importants del món occidental de la baixa edat mitjana, amb savis com Ibn Battuta i, a finals del segle XIV, Ibn Kaldun. Bugia va ser el focus científic des del qual els nombres aràbics van penetrar en la cultura europea a través de navegants italians, a principis del segle XIII.

Actualment Bugia segueix sent un port molt actiu, ara en l’exportació de petroli. La ciutat ha conservat béns patrimonials importants com la fortificació Moussa, la Cashba o la porta Sarraïna.

 

Cites de Ramon Llull

 
«No visquis dels altres i viuràs lliure»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat vist com un precursor del pensament combinatori, bàsic a la informàtica moderna.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions