Europa i la Mediterrània

 

Barcelona

RAMON LLULL A BARCELONA

Els pares de Ramon Llull havien nascut a Barcelona, on ell va viatjar amb freqüència fent escala en els seus nombrosos viatges. Es creu que el 1265 hi va tenir una trobada amb Sant Ramon de Penyafort, que el va dissuadir d’anar a París per aprendre gramàtica i altres ciències tal com ell havia planejat; així és que va canviar de plans i es va embarcar cap a la seva Mallorca natal.

El juliol de 1294 viatja de nou a Barcelona des de Nàpols. El 1299 va de nou a la Ciutat Comtal, aquesta vegada procedent de París, per provar a les sinagogues barcelonines l’eficàcia del seu art amb els jueus. En aquesta estada dedica un Dictat a Jaume II el Just, rei de Catalunya i Aragó, i li ofereix el llibre Oracions, dedicat també a la reina Blanca d’Anjou. Es trasllada de nou a Barcelona el 1305 per demanar el suport de Jaume II el Just al seu projecte de croada a Al-Andalus; el rei queda entusiasmat amb la idea i tots dos parteixen de Barcelona cap a Montpeller, on intentaran convèncer el papa Climent V que és de pas a la ciutat.

 

BARCELONA, LLAVORS I ARA

Barcelona va ser, durant la baixa edat mitjana, seu dels comtes de Barcelona i reis de Catalunya i Aragó. En temps de Ramon Llull la corona catalanoaragonesa estava experimentant un important procés d’expansió territorial (conquesta de Mallorca el 1229 i de València el 1238), abandonant definitivament les aspiracions occitanes. La Ciutat Comtal constituïa un important nucli estratègic, estretament connectat comercial i políticament amb tota la Mediterrània occidental.

Barcelona compta amb un destacat Barri Gòtic, que es va edificar damunt i al voltant de l’antiga Barcino romana, les muralles de la qual es conserven en alguns punts. A prop de la plaça de Sant Jaume, situada al centre de la ciutat antiga, trobem diversos edificis que són testimoni dels temps de Ramon Llull: per exemple la catedral (1298-1454), el palau reial (documentat en 1116 com «Palau Reial Major»), el Call (barri jueu) o les muralles, que en aquell temps protegien la ciutat.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Amb l’home irat val més callar que parlar»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull parlava català, occità, francès, àrab i llatí, i va promoure l’aprenentatge de llengües.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions