Europa i la Mediterrània

 

Avinyó

RAMON LLULL A AVINYÓ

Ramon Llull va a Avinyó diverses vegades. Durant la seva estada de l’any 1309 cerca el suport del primer papa d’Avinyó, Climent V, per a la croada que projecta a Terra Santa. Aquest suport papal anava lligat a una bona relació amb el protector del nou papa d’Avinyó, el rei de França Felip IV el Bell, que va qualificar Ramon Llull de «vir bonus, justus et catholicus» (‘home bo, just i catòlic’).

 

AVINYÓ, LLAVORS I ARA

Aquesta ciutat de la Provença està situada al costat del riu Roine, a la ruta natural que uneix París amb la Mediterrània. L’antiga Avennio dels romans ocupava a l’edat mitjana un lloc estratègic, fortificat, ideal per a la comunicació amb les ciutats república d’Itàlia; això va afavorir-hi el comerç i va permetre-hi la formació d’una classe burgesa primerenca que va escometre la construcció de l’impressionant pont romànic de Saint-Beneset (segle XII); la catedral, romànica d’estil provençal, és també del segle XII. Des del 1198 Avinyó va gaudir d’un govern àmpliament autònom i, el 1290, va passar a Carles d’Anjou.

La ciutat va ser seu papal des del 1309 fins al 1377. Aquesta circumstància va repercutir favorablement en l’economia de la ciutat. Avui es pot admirar encara el sumptuós palau gòtic dels Papes, de grans proporcions (15.000 m²), construït en dues fases: el palau vell (1334-1942), cistercenc i de formes austeres, i el palau nou (1342-1352), d’un gòtic més decorat. El centre històric va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1995.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Fuig abans del príncep dolent que de la serp»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va estudiar l’Islam i la Càbala amb la intenció de rebatre la fe dels musulmans i dels jueus, als quals ell considerava «infidels».
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions