Europa i la Mediterrània

 

Armènia Menor

RAMON LLULL A ARMÈNIA MENOR

L’any 1301 Ramon Llull desembarca al golf d'Iskenderum, a les costes de la Mediterrània oriental, un dels llocs més llunyans on va viatjar. Va passar abans per l’illa de Xipre, on es va entrevistar amb el Gran Mestre del Temple, Jacques de Molay, el qual li va concedir un salconduit per visitar, no només el rei d’Armènia Menor, aliat dels templers, sinó també el sultà de Babilònia i el rei de Síria.

A Aiàs, llavors la capital d’Armènia Menor, escriu el llibre Què deu hom creure de Déu. El 1302 abandona Armènia Menor, potser per anar cap a Jerusalem; en qualsevol cas, el que probablement va ser l’únic viatge asiàtic de la seva vida finalitzarà a Gènova.

ARMÈNIA MENOR, LLAVORS I ARA

Armènia Menor (que actualment pertany a Turquia) es troba molt lluny de les fronteres de l’actual estat d’Armènia, situades molt més al nord-est. Es tracta d’un gran territori que arriba fins al riu Èufrates. Havia estat província romana en temps de l’emperador Vespasià. El regne medieval d’Armènia Menor (conegut també com Petita Armènia o Regne de Cilícia) va ser fundat a la costa mediterrània d’Àsia Menor a finals del segle XI per refugiats armenis (cristians ortodoxos) de terra endins. Va tenir un paper destacat pel seu suport a les croades.

La ciutat d’Aiàs, capital medieval d’Armènia Menor, era coneguda llavors com Lajazzo (o Ajazzo); a l’antiguitat el seu nom havia estat Aegea. Era el principal punt de pas del comerç entre la Mediterrània i Pèrsia i fins i tot Àsia central i la Xina. Genovesos i venecians hi tenien franquícies duaneres, magatzems i dipòsits. Els productes més transportats cap a Europa eren espècies, pedres precioses, seda i catifes; en sentit contrari el trànsit incloïa oli, vi i draps. Marco Polo va visitar la ciutat el 1271. El 1294 genovesos i venecians hi van lliurar una batalla naval pel control d’un port que, amb els segles, s’aniria omplint de sediments fins a quedar convertit en un aiguamoll.

Castell a Gaziantep. Turquia. Crzy77. Fotolia. Castell a Ceyhan. Turquia. T.A.M.H.I.
 

Cites de Ramon Llull

 
«No visquis dels altres i viuràs lliure»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va estudiar l’Islam i la Càbala amb la intenció de rebatre la fe dels musulmans i dels jueus, als quals ell considerava «infidels».
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions